Desery na upalne dni
Pogoda już od jakiegoś czasu daje nam się we znaki. Gorąco jest niczym w słonecznej Italii. Dlatego warto na te upalne dni przygotować sobie pyszne, orzeźwiające i zdrowe desery.
Poniżej nasze propozycje dla Was na te słoneczne dni:
Koktajl z arbuza i bananów
Najpierw na 20 min wkładamy arbuza do lodówki. Po tym wyjmujemy go i kroimy na kawałki, usuwamy z niego pesteczki. Następnie obieramy banana ze skórki. Teraz wszystko wkładamy do naczynia wysokoobrotowego typu blender lub termomix i miksujemy przez przez 20 s. Gotowy koktajl przelewamy do wysokich szklanek.
Napój z natki pietruszki
Pęczek natki umyć, następnie włożyć go do naczynia miksującego. Dodać sok z jednej cytryny, 100 g kostek lodu. Do smaku można dodać odrobinę ksylitolu. Wszystko zmiksować na najwyższych obrotach przez 30 sekund.
Następnie należy dodać pół litra zimnej wody. I gotowe.
Dla osób które nie lubią, żeby kawałki natki pływały im w napoju, mogą przecedzić go przez sitko z drobnymi oczkami.
Kolejną propozycją są proste, dwuskładnikowe sorbety:
Sorbet z mrożonych owoców i bananów
Wybieramy według upodobania owoce np. jagody, maliny, czarna porzeczka, truskawki. Jeśli mamy świeże to musimy je wcześniej zamrozić.
Następnie wkładamy nasze owoce około 450 g do naczynia miksującego i miksujemy przez 20 sekund. Po tym czasie dodajemy umyte i obrane 2 banany. Wszystko mieszamy przez kolejne 20 sekund.
Gotowy sorbet nakładamy do miseczek i podajemy od razu.
Sorbet z mrożonych bananów
Myjemy i obieramy banany ze skórki. Kroimy na kawałki i w torebce lub na talerzu kładą na kilka godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wkładamy banany do urządzenia wysoko obrotowego i miksujemy przez 30 s na wysokich obrotach. Ewentualnie można urozmaicić nasz sorbet dodając do niego kakao, bądź też wcześniej pokryszoną na kawałeczki gorzką czekoladę Gotowy deser przedkładamy do miseczek.
Do dekoracji możemy dodać orzechy włoskie bądź borówki.
Be First to Comment