Press "Enter" to skip to content

Orkisz i przyprawy świętej Hildegardy

Orkisz i przyprawy świętej Hildegardy

Orkisz jest najstarszym uprawiany zbożem. Święta Hildegarda z Bingen uważała go za podstawę zdrowej diety. Orkisz ma inną strukturę niż pszenica. W procesie trawienia jest on termicznie ciepły, natomiast pszenica ma właściwości wychładzające. Dodatkowo wzmacnia on budowę mięśni.

Orkisz ma sporo węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli mineralnych. Bogaty jest m.in.: w żelazo, magnez, fosfor i wapno.
Jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, E i D oraz w witaminy B1, B2, B6, które są rozpuszczalne w wodzie.

Użycie orkiszu w potrawach nadaje im lekko orzechowego smaku.

Przyprawy, które zalecała używać w swoje kuchni święta Hildegarda:

Bertram jest przyprawą, która w procesie trawienia jest lekko ciepła. Doskonale usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Poprawia trawienie, oczyszcza jelita z niestrawionych resztek pokarmu, a przy okazji wspomaga przyswajanie potrzebnych nam składników takich jak białka, tłuszcze, witaminy i węglowodany. To właśnie one są dla nas niezbędne, aby prawidłowo funkcjonował nasz organizm. Gdy dopadnie nas przeziębienie lub jakiś stan zapalny należy zażywać 5 razy w ciągu dnia, 1 łyżeczkę bertramu, popijając go dużą ilością wody. Warto jego stosowanie połączyć ze spożywaniem witaminy C.

Galant jest pomocny w walce ze zmęczeniem, osłabieniem i w stanach wyczerpania. Warto go stosować przy dolegliwościach miesiączkowych, ponieważ ma właściwości rozkurczowe. Oprócz tego ma również właściwości przeciwzapalne przez co świetnie radzi sobie z gorączką oraz z infekcjami o podłożu grypowym. Galgant nadaje potrawom ostry posmak.
Aby szybko rozprawić się z męczącym bólem głowy należy 1 łyżeczkę galgantu popić szklanką wody.

Dyptam stosuje się przy dolegliwościach związanych z sercem. Ponad to stabilizuje on metabolizm i oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów.

Wybór produktów orkiszowych jest bogaty zaczynając od ryżu orkiszowego, mąki, grysiku, płatków, a kończąc na makaronach i chlebach orkiszowych.

Warto przy tym pamiętać, że jakość ziarna jest bardzo ważna i należy zakupić wszystkie produkty z dobrego źródła.

Powiedz, czy podoba Ci się ten wpis?
(4.8 / 5 na podstawie 22 ocen)

Bądź pierwszy...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Orkisz i przyprawy świętej Hildegardy

przez NaK przeczytasz w: 2 min
0