Francuska wojenka o Adwords.com
Francuska firma Francotel złożyła wniosek UDRP w WIPO przeciwko Google. Sprawa dotyczy domeny Adwords.com. To kolejna odsłona ciekawej prawniczej walki skupionej wokół słowa „adwords”.
Spółka Francotel posiada we Francji prawa do znaku handlowego „adwords”. Na początku tego roku próbowała bezskutecznie anulować przyznanie Google europejskiego znaku handlowego do tego tego słowa.
W maju Google złożyła pozew przeciwko Francotel – a dokładniej, w sprawie posiadanej przez firmę domeny ad-words.mobi. Pod nazwą działa serwis, który zachęca: „Place your Ad with some Words here!”, a w stopce kryje nasuwające pewne skojarzenia hasło „don’t be the devil”. Sprawa nie została jeszcze rozstrzygnięta.
Tymczasem przyszedł czas na kontratak Francotel. Francuska firma mierzy wysoko – bo w domenę Adwords.com. Strona skarżąca przekonuje, że Google wykorzystuje nazwę do „wprowadzania klientów w błąd, naruszając markę adwords i usługi świadczone przez Francotel”. Pojawia się również zarzut, że Google stosuje „nadużycia i praktyki antykonkurencyjne”. Odważnie.
Google ma w tym prawniczym sporze bez wątpienia mocniejszą pozycję. Zdarzyć się może jednak wszystko – zwłaszcza, że w grę wchodzą olbrzymie pieniądze. Będziemy sprawę monitorować.
[Za: DomainNameWire]



29.08.2011 